
داروهای روانگردان ممکن است باعث بهبود افسردگی، اضطراب و اختلال استرس پس از ضربه (PTSD ) شوند
داروهای روانگردان در جامعه از شهرت و اعتبار مناسبی برخوردار نیستند. عموم افراد گمان میکنند که این داروها اثرات مخربی داشته و خاصیت اعتیادآور دارند. بسیاری از کشورها، این داروها را تحت قوانین سفت و سختی قرار داده اند. با این وجود، محققان در حال بررسی امکان استفاده از این داروها در شرایطی همچون اضطراب هستند. به طور مشخص میتوان گفت که داروهای روانگردان، توان کنترل شرایطی را که منجر به اختلالاتی همچون اضطراب، تروما و افسردگی میشود دارند؟
گردهمایی سالانه انجمن روانشناسی آمریکا که محل بحثی برای بررسی آخرین دستیافتهها و مباحث مربوط به روانشناسی بوده و بررسی مسیرهای پیشروی روانشناسی مد نظر قرار میگیرد، امسال به موضوع امکان استفاده داروهای روانگردان برای مدیریت اضطراب، افسردگی و ترومای روانی پرداخته است.
خانم دکتر مالاهائس، نایب رئیس اجلاس سالانه معتقد است که در کنار رواندرمانی، برخی از داروهای روانگردان مثل MDMA، psilocybin و ayahuasca ممکن است بتوانند بیماریهایی همچون اضطراب، افسردگی و اختلال استرس پس از ضربه را بهبود بخشند. با این وجود، تحقیقات بیشتری نیاز است تا مزایای این داروها مشخص شود که در این راه، روانشناسان میتوانند با راهبری مطالعات کلینیکی، مباحث اخلاقی و همچنین مسائل فرهنگی با استفاده خود، به توسعه و تکامل استفاده از این داروها کمک نمایند.
داروی MDMA برای اضطراب اجتماعی(social anxiety)
بسیاری از محققان، داروهای روانگردان را داروهایی ناامن میدانند که یا ممنوع بوده و یا از طرف دولتها در تمامی کشورها با قوانین سختی دست و پنجه نرم میکنند، اما این موضوع ممکن است که در آینده دستخوش تغییر شود. در حال حاضر، دانشمندان در حال بحث بر روی این موضوع هستند که بسیاری از این قبیل داروها، میتوانند به عنوان مکمل در طی فرآیند رواندرمانی، مفید واقع شوند.
علاوهبراین، مطالعهای که در کنفرانس سالانه نیز ارائه شده است، به جمعآوری شواهدی دال بر مفید بودن داروی MDMA در کنار روان درمانی برای افراد بالغ مبتلا به اوتیسم برای جلوگیری از اضطراب اجتماعی پرداخته است. در این تحقیق، به ۱۲ شرکتکننده که مبتلا به اوتیسم بوده و هر یک، سطح متفاوتی از اضطراب اجتماعی را تجربه کرده بودند، در دو نوبت از قرصهای MDMA داده شد و از آنها خواسته شد که وضعیت خود را به اطلاع محققان برسانند.
اضطراب اجتماعی در بزرگسالان مبتلا به اوتیسم شایع است و روشهایی برای درمان موثر آن یافت شده است. بر اساس این مطالعه، به نظر میرسد که استفاده از MDMA در کنار رواندرمانی، میتواند منجر به ایجاد تاثیراتی مثبت و پایدار برای ماهها و یا سالها شود.
نقش معنویت در درمان
یافتههای تحقیقی دیگر نشان میدهد که LSD، psilocybin یا قارچ جادویی و ayahuasca در مدیریت و درمان اضطراب، افسردگی و برخی از اختلالات غذایی (disorderd Eating) مورد استفاده قرار گیرد. آدله لافرانس، محقق این تحقیق، مدعی میشود که داروهای روانگردان توان کمک به علائم روانی را از طریق بهبود حس معنویت فرد و همچنین نحوه ارتباط آن با احساساتش دارا هستند. وی بر اساس مطالعه و بررسی ۱۵۹ مشارکت کننده که از این داروها مصرف میکردند، به نتایج اشاره شده رسیده است. بر اساس یافتههای این تحقیق، استفاده از روانگردانها میتواند موجب تقویت حس معنویت، تعادل احساسی بهتر و در نتیجه، کاهش استرس و اضطراب و مواردی همچون اختلالات غذایی شود. لافرانس میگوید: «این مطالعه، نیاز به زمینه روانشناختی برای توجه بیشتر به معنویت را تشدید میکند، چرا که رشد معنویت و ارتباط با چیزی فراتر و بیشتر از خود ممکن است پرورش یابد.»
کلنسی کاونار، در طی تحقیقی دیگر، متوجه تاثیر آیاهواسکا (Ayahuasca) در افزایش سخاوت، تشدید حالات معنوی و نوع دوستی شده است.
سرطان، احساسات و داروهای روانگردان
داروهای روانگردان همچنین میتوانند باعث تسکین افراد مبتلا به سرطان در مواردی چون اضطراب و پریشانی روانی شوند. بر اساس مطالعه ۱۳ نفر از افرادی که در تحقیق گابی آگین لیبز شرکت کرده بودند، مشخص شد که استفاده از داروی psilocybin در کنار رواندرمانی میتواند به افراد مبتلا به سرطان کمک کند تا با ترس از مرگ و ناراحتیشان در رابطه با از دست دادن زندگی مقابله کنند. به گفته آگین لیبز «شرکتکنندگان در این تحقیق از تجربیات خود، تفسیرهای معنوی و یا دینی میگرفتند که این موضوع، نشان دهنده این است که درمان با psilocybin باعث تسهیل ارتباط مجدد آنها با زندگی، افزایش هوشیاری[1] و بالا رفتن میزان حضور این افراد میشود. به گونهای که هنگام مواجهه مجدد با سرطان، از اعتماد بیشتری برخوردارند.»
در حال حاضر، چالشهای تحقیقاتی بر روی مسائلی همچون مفید بودن و ایمنی داروهای روانگردان ادامه دارد. با این حال، شرکت کنندگان در گردهمایی سالانه انجمن روانشناسی آمریکا بر سر این موضوع توافق کردند که مطالعات بیشتری در رابطه با قابلیتهای داروهای روانگردان باید صورت پذیرد تا ابعاد مختلف استفاده از این داروها در درمان بیماریها مشخص شود. به طور مشخص، آنها به موارد قانونی و اخلاقی در رابطه با استفاده از داروهای روانگردان برای بهبود بیماریها اشاره کردند که باید در مطالعات پیشرو به آنها اشاره شود و مورد بررسی قرار گیرند.
[1] Mindfulness