
راهنمای خرید دستگاه اندازه گیری فشار خون
فشار خون بالا – که به عنوان قاتل خاموش شناخته میشود – علائم واضحی ندارد. فشار خون بالا میتواند ریسک حمله قلبی، سکته، بیماری کلیه و سایر مشکلات جدی سلامتی را افزایش دهد.
چرا اندازه گیری فشار خون در خانه، انجام شود؟
تحقیقات نشان داده که اندازه گیری فشار خون در خانه، میتواند به افراد کمک کند تا فشار خون بالای آنها، تحت کنترل باشد. به طور مثال، تحلیلی که بنیاد مستقل همیاری کاکرین در سال ۲۰۱۰ انجام داده، به این نتیجه رسیده که خودکنترلی فشار خون، باعث میشود تا فشار خون سیستولیک (بالا) و دیاستولیک (پایین)، هر دو کمتر شوند. تحقیقات مقدماتی اخیر هم نشان میدهد که استفاده از دستگاه اندازه گیری فشار خون خانگی، میتواند کمک کند تا فشار خون بالای افراد، تحت کنترل باشد.
در بعضی موارد، کنترل فشار خون در خانه - به عنوان محل اول - میتواند برای تشخیص فشار خون بالا، مفید باشد. بعضی افراد، "فشار خون روپوش سفید" را تجربه میکنند؛ فشار خون ممکن است در چکاپ پزشکی، بالا باشد، اما در خانه، نرمال باشد. دلایل کاملا واضح نیستند، اما یک تئوری محبوب، براساس گفتههای آلدو پِیکسوتو، استاد مدرسه پزشکی یِیل و عضو هیئت اجرایی طرح فشار خون بالا، میگوید بعضی افراد، موقع حضور در مطب پزشک یا سایر مراکز مراقبتی، استرس دارند که موجب میشود به طور موقت، فشار خون بالایی را تجربه کنند.
اثر مقابل آن که به عنوان "فشار خون بالای پنهان" شناخته میشود هم، میتواند اتفاق بیفتد – فشار خون بعضی افراد در مطب پزشک، نرمال است، اما در خیلی از زمانها، فشار خون بالا دارند (استاد پِیکسوتو میگوید این موضوع از مورد قبل هم، مبهمتر است).
براساس گفتههای انجمن قلب آمریکا (AHA)، اندازه گیری فشار خون در خانه میتواند به افرادی که درمان دارویی برای کاهش فشار خون را شروع کردهاند – برای سنجش اینکه درمان، چقدر خوب کار میکند – کمک کند. همچنین برای زنان باردار که فشار خون بارداری یا تشنج بارداری را تجربه میکنند هم، مفید است.
نکته: افرادی که فیبریلاسیون دهلیزی یا آریتمی قلبی دارند، ممکن است افراد مناسبی برای اندازه گیری فشار خون در خانه نباشند. قبل از خرید یک وسیله، با پزشک خود درباره مزایای استفاده از آن، مشورت کنید.
انواع روش های اندازه گیری فشار خون خانگی
اندازه گیری فشار خون خانگی با فشارسنج های مچی و بازویی انجام میشود. وقتی که میخواهید انتخاب خود را دقیقتر کنید، مطمئن شوید که عملکرد، ویژگی ها و قیمت را در نظر گرفتهاید.
فشارسنج بازویی
این دستگاهها به طور خودکار، دستبند دور مچ را باد میکنند و عدد خوانده شده را نشان میدهند. خیلی از افراد، "شاخص های ریسک دستهبندی" دارند که باعث میشود عددهای بالایی قرائت شود. بعضی از مدلها به شما اجازه میدهند که نتایج را در کامپیوتر، دانلود کنید که باعث میشود گزارش را راحتتر با پزشک خود، به اشتراک بگذارید.
نقاط قوت: بعضی مدلها حافظههای متعددی دارند که اجازه میدهد بیشتر از یک نفر، اندازه گیری فشار خون در منزل را انجام دهد و ثبت کند. فشارسنج های بازویی در تست ها، دقت بالاتری دارند.
نقاط ضعف: نحوه قرار گرفتن درست فشارسنج بازویی، خیلی مهم است. اگر خیلی محکم یا شُل باشد، ممکن است اندازه گیری، خطا داشته باشد. بیشتر اوقات، یونیت ها بزرگ هستند یا قابل حمل نیستند و بیشتر وقتها، مثل فشارسنج های مچی، راحت نیستند.
فشارسنج مچی
این دستگاه های اندازه گیری، کاملا خودکار هستند، اما دقت کمتری از فشارسنج های بازویی دارند.
نقاط قوت: جای کمی میگیرند، سبک و قابل حمل هستند. معمولاً راحتتر از فشارسنج های بازویی هستند.
نقاط ضعف: اندازه گیری فشار خون در مچ دست، خیلی به وضعیت بدن، حساس است. برای اندازه گیری دقیق فشار خون، دستبندهای مچی و بازویی باید دقیقاً در مقابل قلب، نگه داشته شوند؛ انجام این کار با دستبند مچی، خیلی سخت است.
چطور بهترین دستگاه اندازه گیری فشار خون بخریم؟
مدلی با بالاترین امتیاز را انتخاب کنید که ویژگیهای داشته باشد که شما نیاز دارید و عمل اندازه گیری فشار خون را برای شما، آسانتر میکند. به طور مثال، بعضی مدلها به شما اجازه میدهند اعداد خوانده شده برای بیشتر از یک کاربر را ذخیره کنید. عواملی وجود دارد که برای خرید دستگاه اندازه گیری فشار خون، باید در نظر داشته باشید. تعدادی از این عوامل را در ادامه، میخوانید:
فیت بودن را بررسی کنید
مطمئن شوید که دستگاه اندازه گیری فشار خون که انتخاب میکنید، دسبتندی دارد که کاملاً با محیط دور بازو یا مچ دست شما، فیت است. (برای اطمینان، از نوار اندازه گیری استفاده کنید). استفاده از دستبندی که اندازه مناسبی ندارد، باعث میشود اعداد خوانده شده، دقیق نباشد.
مدلی را انتخاب کنید که استفاده از آن، آسان باشد
صفحه نمایش دستگاه، باید طوری باشد که راحت خوانده شود. دکمهها باید بزرگ و قابل فهم باشند. دستورالعمل استفاده از دستبند و استفاده از دستگاه اندازه گیری فشار خون، باید واضح باشد.
ویژگیهایی را انتخاب کنید که واقعاً نیاز دارید
زمانی که قصد دارید دستگاه اندازه گیری فشار خون، انتخاب کنید، ویژگیهای زیادی وجود دارد که باید بررسی کنید. بعضی از این ویژگیها عبارتند از: آشکارساز (Detector) ضربان قلب نامنظم، شاخص ریسک دستهبندی، حافظه های چندکاربره، دستبندهای متعدد، قابلیت دانلود حافظه، صفحه نمایش بزرگ و تابع میانگین گیری داده ها.
از دستگاه اندازه گیری فشار خون خانگی خود، درست استفاده کنید
دستگاهی را که خریداری کردهاید، به مطب پزشک خود ببرید. به این ترتیب، تیم مراقبتی شما مطمئن میشود که از دستگاه، بهدرستی استفاده میکنید و نتایج تست فشار خون در خانه و مطب، یکسان است. انجمن قلب آمریکا توصیه میکند که انجام این کار، یک بار درسال، به شما اطمینان میدهد که دستگاه شما، درست کار میکند و اعداد دقیقی میدهد. این نکته را هم در ذهن داشته باشید که بهترین دستگاه اندازه گیری فشار خون خانگی هم میتواند اعداد غیر دقیقی به شما نشان دهد، اگر از آن درست استفاده نکنید. در ادامه، چند نکتهی مفید از انجمن قلب آمریکا آمده است:
سیگار نکشید، هرگز نوشیدنی های کافئین دار ننوشید و به مدت حداقل ۳۰ دقیقه، قبل از اندازه گیری فشار خون، ورزش کنید.
استحمام کنید و بعد از آن، به مدت ۵ دقیقه، قبل از انجام اندازه گیری، استراحت مطلق داشته باشید.
دستبند را دور بازوی عریان خود بپیچید، بدون آنکه مانعی بین دستبند و پوست شما، وجود داشته باشد.
بر روی یک صندلی محکم که پشتی آن، کاملاً کمر شما را میپوشاند، بنشینید (نه کاناپه) و پاهای خود را صاف بر روی زمین بگذارید. بازوهای شما باید بر روی یک سطح صاف، قرار بگیرد. دستبند دستگاه، چه مچی باشد و چه بازویی، باید دقیقاً در مقابل قلب شما قرار بگیرد.
فشار خون را هر روز در یک ساعت خاص، بخوانید – مثلاً صبح یا غروب – در هر ساعتی که پزشک شما، توصیه میکند. و هر زمان که شما قصد دارید فشار خون خود را اندازهگیری کنید، باید ۲ یا ۳ بار و هر بار به فاصلهی یک دقیقه، اعداد را بخوانید. نتایج خود را ثبت کنید و آنها را نزد پزشک معالج خود ببرید.
منبع: سایت Consumerreports