
اثر منفی تزریق استروئید بر بیماران مبتلابه آرتروز
آرتروز (OA)، که به آن بیماری تخریبی مفصل نیز گفته میشود، شایعترین بیماری مزمن مفاصل است. ازآنجاکه این بیماری تخریبی است، یکی از مهمترین دلایل ناتوانی در افراد مسن است. تقریباً 10 تا 15 درصد افراد مسن بالای 60 سال به درجهای از آرتروز مبتلا هستند. همچنین این بیماری در بین زنان شایعتر است.
این شرایط زمانی اتفاق میافتد که غضروف در مفاصل از بین رفته و تجزیه میشود. درنتیجه، استخوانها به هم سابیده شده و باعث درد شدید و تورم میشوند.
از شایعترین علائم آرتروز میتوان به درد، ماهش دامنه حرکت، کاهش انعطاف، تورم و سفتی اشاره کرد. عوامل خطر شایع شامل چاقی، سن بالا و سابقه خانوادگی است.
در حال حاضر، آرتروز با تغییر در سبک زندگی، ورزش، روشهای درمانی و داروهایی مثل تزریق استروئید درمان میشود. بااینحال، محققان در دانشکده پزشکی دانشگاه بوستون کشف کردند که تزریق استروئید به لگن و زانو خطرناکتر از تصورات قبلی است. آنها دریافتند آرتروز و آسیب مفصل سریع میتواند یکی از عوارض و نتایج ناخواسته تزریق کورتیکواستروئید باشد.
تزریق استروئید میتواند به زوال مفصل منجر شود و انجام عمل جراحی تعویض مفصل ران یا زانو تسریع کند. معمولاً، کورتیکواستروئیدها برای درمان التهاب در آرتروز مورداستفاده قرار میگیرند و برای تسکین درد و تورم به مفصل تزریق میشوند.
این مطالعه نشان میدهد که کورتیکواستروئید، علیرغم تسکین درد و التهاب، با عوارضی همراه است که میتواند باعث تخریب مفصل شود. همچنین این تزریق با عوارض جدی مانند پوکی استخوان، شکستگی تحت تنش استخوان و آرتروز پیشرونده سریع همراه است.
محققان در این مطالعه به بررسی عوارض تزریق استروئید پرداختند. آنها چهار عارضه اصلی این درمان را تعیین کردند: تخریب سریع مفصل با از بین رفتن استخوان، عوارض ناشی از آرتروز یا مرگ بافت استخوان، شکستگی تحت تنش استخوان و آرتروز پیشرونده سریع با از بین رفتن فضای مفصل.
محققان توصیه میکنند به هنگام تجویز تزریق استروئید، از بیمار بخواهند فرمهای رضایت را امضا کند. این فرمها باید شامل عوارض این درمان باشد. بهاینترتیب، بیماران از خطرات ناشی از این نوع درمان آگاه میگردند. همچنین انجام آزمایشهای رادیولوژی برای تعیین درجه شدت بیماری ضروری است.
درمان آرتروز برافزایش فعالیت بدنی، تقویت عضلات، مصرف داروهای ضدالتهابی و عمل جراحی تمرکز دارد.
منبع: دانشکده پزشکی دانشگاه بوستون