
فنّاوری جدید ردیابی منشأ بیماری هانتینگتون
هانتینگتون یک بیماری ارثی است که بهآرامی بدن و ذهن را به زوال میکشاند. اولین نشانههای این بیماری معمولاً تا میانسالی (45 تا 60 سال) دیده نمیشود. اما یافتههای جدید نشان میدهد که ممکن است قبل از بروز علائم چیزی در مغز آلود شود که قبلاً هرگز دیده نمیشد. با استفاده از این فنّاوری جدید، محققان در دانشگاه راکفلر توانستند دلایل ابتلا به این بیماری را در مراحل اولیه ردیابی کنند، درست زمانی که تغییر شکل مغز آغازشده است.
این سیستم که در آزمایشگاه علی بریانلو ساختهشده است، از نورولوئیدها استفاده میکند. نورولوئیدها بافت کشتشده کوچک سهبعدی هستند که بهعنوان مدل برای اندام کلی مورداستفاده قرار میگیرند. محققان این تودههای سلولی را از سلولهای بنیادی جنین انسان میسازند و آنها را در آزمایشگاه دستکاری میکنند تا چگونگی بروز بیماریهای رشدی را مطالعه کنند.
مطالعه قبلی در آزمایشگاه بریانلو شواهدی پیدا کرد که این بیماری در نورونهای جوان رشد میکند؛ اما این مطالعه آخر چارچوب زمانی رشد را حتی تا مرحلهای در رشد مغز که یکنواختی سلولی به ظهور ساختارهای خاص یعنی فرآیند عصب دهی میانجامد جلو میبرد. وقتی محققان علت بیماری هانتینگتون را به نورولوئیدها وارد کردند، شاهد اثرات چشمگیری بودند که ساختارهای غیرطبیعی بافت را شکل میداد.
در قدم اول، محققان از این فنّاوری برای غربالگری داروهایی پیشگیریکننده از این ناهنجاریها استفاده میکنند. امید است که این رویکرد جایگزین قدرتمندی برای کارهای مشابه انجامشده در مدلهای حیوانی باشد.
دکتر علی بریانلو میگوید: "این فناوری درواقع دری را به سمت شناسایی مکانیسمهای حاکم بر رشد مغز ، درک اینکه چگونه این بیماری مغز آنها را زایل میکند و آزمایش داروهایی که این مکانیسمها را به مسیر درست خود برمیگرداند، باز میکند."
منبع: دانشگاه راکفلر
لینک آگهی های پین پست :