
کشف عملکرد سم تیفوئید (حصبه) در تسریع پیر شدن سلولها
دانشمندان کشف کردند که چطور سم تیفوئید در ربودن دستگاههای تعمیر DNA و تشریع پیر شدن سلولها عمل میکند. موفقیت در این زمینه میتواند استراتژیهای جدیدی برای مقابله با بیماریهای کشنده فراهم کند.
در بخشی از این مطالعه، کارشناسان دپارتمان علوم زیستی با همکاری محققان در دانشگاه شفیلد، سلولهای انسانی را در آزمایشگاه به پاتوژن باکتریایی تیفوئید آلوده کردند.
با استفاده از میکروسکوپهای فلورسنت نحوه آسیب به DNA در سطح مولکولی را بررسی و کشف کردند که این ماده باعث ایجاد شکلی خاصی از آسیب DNA میشود؛ این سم دستگاههای ترمیم DNA را تسخیر میکند و به روند پیر شدن سلولها سرعت میبخشد و باعث میشود سلولها برای عفونی شدن بیشتر مستعد شوند. باگذشت زمان، ترشحات سلولهای آلوده نیز میتواند موجب پیر شدن سلولهای اطراف شود و به پیری سریعی در سطح سلولی منجر شود.
تب تیفوئید قاتلی بزرگ در کشورهای کمدرآمد و متوسط است و سالانه 21 میلیون نفر را تحت تأثیر قرار میدهد و موجب مرگ 168000 نفر میشود. این بیماری عفونی یک مشکل خاص در آسیای جنوبی است که با مقاومت ضدمیکروبی و عدم وجود واکسن و تشخیص مؤثر ایجاد میشود.
پاتوژن باکتریایی سالمونلا تیفی سم تیفوئید را ترشح میکند که به DNA سلولی آسیب میرساند و بیماری تیفوئید را ایجاد میکند. DNA ما دائماً در معرض تهدید عوامل محیطی مانند سیگار کشیدن و نور ماوراءبنفش است اما سلولها معمولاً برای مقابله با این تهدیدها، دستگاههای ترمیم DNA قوی دارند. در این مورد وقتی سم تیفوئید به سلولها ما حمله میکند، عملکرد دستگاه ترمیم را میربایند.
از این یافتهها بهطور بالقوه میتوان بهعنوان یک نشانگر زیستی برای پیری سلولی مرتبط با سموم استفاده کرد تا به تشخیص زودتر و درمان سریعتر بیماران مبتلابه تیفوئید کمک شود.
دکتر دنیل همفریس میگوید: یافتههای ما نشان داده است که باکتریهای بیماریزا میتوانند به پیری سلولی از طریق سم سرعت ببخشند و از این امر برای ایجاد عفونت استفاده کنند. همچنین منطقی است که با بالا رفتن سن مقابله و بهبودی عفونتها سختتر میشود که تا حدودی ناشی از پیری سلولی است، اما این واقعیت که پاتوژنهای باکتریایی این پدیده را هدف قرار میدهند، غیرمنتظره است.
پروفسور شریف الخمیزی میگوید: تاکنون نحوه عملکرد سم تیفوئید سالمونلا تیفی کشف نشده بود. اگر بخواهیم با تیفوئید مقابله کنیم، درک اینکه چگونه این زهر باعث تخریب DNA سلولهای انسانی و ایجاد عفونت میشود، مهم است و امیدواریم این یافتهها اولین قدم برای دستیابی به استراتژیهای جدید کنترل تیفوئید شود که برخی از آسیبپذیرترین اجتماعات جهان را تحت تأثیر قرار میدهد.
اکنون، هیچ تشخیص روتینی برای تیفوئید نیست و همچنین اغلب در کلینیکها با تبهای کشنده مثل مالاریا و دنگو اشتباه گرفته میشود. درنتیجه بیماران آنتیبیوتیک را دیرتر دریافت میکنند که عوارض بالینی را در پی دارد. امکانات تشخیصی بهتر تشخیصهای بالینی را بهبود میبخشد و امکان درمان سریعتر را فراهم میآورد؛ در ضمن به محققان برای تعیین کمیت میزان تیفوئید در محیطهای بومی کمک میکند که برای متقاعد کردن دولتها برای اجرای برنامههای بهداشتی واکسن عمومی ضروری است.
امید است محققان بتوانند از این کشف برای کمک به تشخیص و درمان تیفوئید استفاده کنند و همچنین به این سؤال که آیا فنوتیپ RING امضای بیماری دیگر مرتبط با تخریب DNA مثل سرطان است یا نه، پاسخ دهند.
منبع: دانشگاه شفیلد
لینک آگهی های پین پست :