تاثیرات نوشیدنی زغال‌اخته (Cranberry) بر سلامتی چیست؟(بخش اول)

برخی از مطالعات و تحقیقات متوجه این موضوع شدهاند که نوشیدنی زغال اخته میتواند از عفونتها جلوگیری کند، شدت بیماریهای مزمن را کاهش داده و یا به تاخیر بیندازند و همچنین از خطرات اکسیداتیو (Oxidative Damage) ناشی از کهولت سن جلوگیری کند.

نوشیدنی زغال اخته به جهت اینکه تا حدی خاصیت اسیدی دارد میتواند به صورت مقطعی و گذرا، شرایطی همچون رفلاکس اسید را در افراد ایجاد کند. برخی افراد متوجه این موضوع میشوند که آبمیوه زغالاخته، طعم غیر معمولی را در دهانشان ایجاد میکند و یا باعث تحریک موقتی لب و لثه میشود. با این حال برای بیشتر افراد سالم، آبمیوه زغال اخته، نوشیدنیای ایمن به شمار میرود.

تحقیقات پیرامون مزایای زغال اخته برای سلامتی، اغلب در مراحل ابتدایی است. با این حال، خواصی چون آنتی اکسیدان بودن این میوه و آنتی باکتریال بودن آن، از جمله ويژگیهای کلیدی و شاخص این میوه به شمار میرود. بیشتر افراد میتوانند به صورت کاملا ایمن، نوشیدنی زغالاخته را در برنامه غذایی خود اضافه کنند.

شش نکته مثبت نوشیدن آبمیوه زغال اخته

مزایای بالقوه آبمیوه زغال اخته عبارتند از:

۱. مقابله با آسیبهای ناشی از کهولت سن

آبمیوه زغالاخته ممکن است که در مقابله با آسیبهای وابسته به سن افراد مفید باشد.

ترکیبات شیمیایی به نام رادیکالهای آزاد با گذر زمان و افزایش سن، در بدن تجمع پیدا میکنند. بالا رفتن میزان رادیکالهای آزاد منجر به بروز آسیبهای اکسیداتیو میشود. ارتباطی بین آسیبهای اکسیداتیو و مسائل مربوط به سلامتی وجود دارد که برخی از آنها عبارتند از:

  • سرطان
  • دیابت
  • بیماریهای قلبی
  • سلامتی دستگاه گوارش
  • سلامتی مجاری ادراری

برخی از مواد شیمیایی موجود در آبمیوه زغال اخته آنتی اکسیدان و یا ترکیباتی هستند که با رادیکالهای آزاد مخرب درون بدن مقابله میکنند. وجود آنتی اکسیدان در زغال اخته میتواند به معنای این باشد که این میوه و نوشیدنی آن، میتواند در مقابله با آسیبهای مرتبط با سن از بافتهای بدن دفاع کند.

بر اساس مطالعه صورت گرفته در سال ۲۰۱۱، مشخص شد که مواد شیمیایی موجود در زغالاخته باعث تشدید فعالیت آنتیاکسیدانهای بدن میشوند. اگر چه در این مقاله، اشاره شده که میزان آنتی اکسیدان موجود در توت بسیار بیشتر از زغالاخته و نوشیدنی آن است، با این حال زغال اخته و آبمیوه زغالاخته در کنار داشتن آنتیاکسیدان، فواید و مزایای دیگری نیز دارد.

۲. بهبود سلامتی قلب

مطالعات نشان دادهاند که مواد مختلف تشکیل دهنده آبمیوه زغالاخته ممکن است که منجر به بهبود سلامتی قلب شود.

زغالاخته سرشاری از مادهای شیمیایی به نام پلیفنول است که ممکن است باعث حفظ سلامتی قلب شود. مطالعهای که در سال ۲۰۱۱ بر روی زنان دارای سندروم متابولیک انجام شده، نشان میدهد که نوشیدنی زغالاخته، میزان آنتیاکسیدان موجود در پلاسما خون را افزایش میدهد. همچنین افرادی که از این نوشیدنی استفاده میکنند، از سطح پایین غلظت لیپوپروتئین (LDL) برخوردارند. LDL به عنوان نوع بد کلسترول شناخته میشود.

مطالعه دیگری که در همان سال صورت گرفته است، نشان میدهد که نوشیدن آبمیوه زغالاخته میتواند باعث بهبود سلامتی افرادی که دچار بیماری در عروق کرونر شود. متوسط سرعت پالس شریان کاردیو فمورال (carotid-feromal) که بعنوان سنجهای برای اندازهگیری سختی عروق خونی مورد استفاده قرار میگیرد، در طول مطالعه افرادی که از نوشیدنی زغالاخته استفاده کرده بودند کاهش پیدا کرده بود.

۳. درمان و یا جلوگیری از عفونتهای مجاری ادرار

بر اساس مطالعهای که در سال ۲۰۱۷ منتشر شده است، خاصیت آنتیباکتریال بودن آبمیوه زغالاخته باعث کاهش عفونتهای مجاری ادراری در موشها شده است. تصور میشود که کاهش التهابات مجاری ادراری به جهت خاصیت آنتیباکتریال است که موجب کاهش تجمع باکتری Escherichia coli میشود. این باکتری که بیشتر با نام E. Coli معروف است، دلیل وقوع بیشتر التهابات مجاری ادراری به شمار میرود.

مطالعهای که در سال ۲۰۱۶ صورت گرفته، نشان میدهد که نوجوانانی که از آبمیوه زغالاخته استفاده میکردند در مقایسه با نوجوانانی که از دارونما (placebo) استفاده میکردند، کمتر از عفونتهای باکتریایی مجاری ادرار رنج میبردند. در نهایت، محققان اینگونه نتیجهگیری کردهاند که آبمیوه زغالاخته ممکن است اثرات مثبتی در مقابل رشد پاتوژنها باکتریها داشته باشد.