آیا پروبیوتیک ها می توانند سبب بروز «مغز مه آلود» و «نفخ» شوند؟

استفاده از پروبیوتیک ها به علت افزایش نوعی باکتری در روده کوچک ، باعث ایجاد علائمی مثل مغز مه آلود و نفخ می شوند.

این نتایج به دست آمده از تحقیق بر روی ۳۰ نفر از کسانی است که علائم شکمی از جمله ورم و نفخ داشته اند.

از این تعداد ۲۲ نفر هم نشانه های مغز مه آلود را گزارش کردند. مغز مه آلود، حالتی مربوط به  مغز است که در آن اعمالی مثل تمرکز و حافظه دچار اختلال می شود. تمام ۲۲ نفر برند های مختلف از پروبیوتیک را استفاده کرده بودند.

افرادی که دچار حالت مغز مه آلود شدند گزارش کردند که گاهی اوقات شرایط آنقدر برای آنها دشوار می شد، که مجبور می شدند کار خود را رها کنند.

اگرچه تمام کسانی که دارای مشکل ناحیه ی شکمی بودند، علائم مشابهی را گزارش کردند، اما آنهایی که به مغز مه آلود مبتلا شدند، دو حالت دیگر را نیز بروز می دادند: تجمع باکتری در روده ی کوچک و سطح بالای اسید دی لاکتیک در خون آنها، که گاهی ۲ تا ۳ برابر اندازه ی طبیعی بود.

لاکتوباسیلوس(Lactobacillus) از معمول ترین گونه های باکتریایی است که از پروبیوتیک ها تغذیه کرده و اسید دی لاکتیک را تولید می کند. هنگامی که غذا در حال عبور از روده هاست، باکتری ها با تخمیر قند غذا، تولید اسید می کنند.

علائم مغز مه آلود و رشد قابل توجه مشکلات شکمی، بعد از درمان با آنتی بیوتیک و توقف استفاده از پروبیوتیک ها ، در بیماران از بین می رود.

نخستین مطالعه ی دکتر ساتیش در مورد این موضوع: « چیزی که ما می دانیم این است که باکتری های پروبیوتیک گنجایش منحصر به فردی برای شکستن قند و تولید اسید دی لاکتیک دارند.»

دکتر ساتیش بر این عقیده است که استفاده از پروبیوتیک ها، و تجمع باکتری های تولید کننده ی اسید دی لاکتیک در روده، ممکن است به شکل اتفاقی سبب بروز علائم مغز مه آلود و سایر علائم شکمی شود.

میکروب های روده و سلامتی

با پیشرفت ابزارهای تحقیق، دانشمندان از شواهد بیشتری در رابطه با تاثیر باکتری ها و سایر میکروارگانیسم ها بر سلامتی و بیماری انسان، پرده بر می دارند.

روده ی انسان، محل حضور اکوسیستم های پیچیده ای از جمله ۳۰۰ تا ۵۰۰ گونه باکتری با کمتر از ۲ میلیون ژن می باشد.

این کلنی های میکروبی، با ما همزیستی دارند. آنها با سیستم ایمنی ما همکاری میکنند، به ما در هضم غذا کمک می کنند، و در فعالیت های متابولیک ما دخیل هستند. در عوض ما هم از آنها در برابر میکروب ها محافظت کرده و مواد مغذی و مورد نیاز آنها را تامین می کنیم.

روده ی انسان در ابتدای تولد کاملا استریل است، اما به زودی با انواعی از گونه های مختلف میکروب ها پر خواهد شد. تنوع و ترکیب کلنی میکروب ها به عوامل زیادی بستگی دارد، مثل نوع تولد، مراعات اصول بهداشتی، برنامه ی غذایی، فعالیت فیزیکی و استفاده از پروبیوتیک ها.

غذا به واسطه ی حرکت عضلات، در طول روده حرکت می کند. بخشی از روده ی کوچک که درمعده و نزدیک آن قرار دارد، به علت وجود اسید گاسترین، صفرا و سایر مواد هضم کننده، خاصیت آنتی بیوتیکی دارد و فاقد باکتری های مورد نیاز برای سلامت انسان می باشد.

در عوض ادامه ی روده تا مخرج، که کولون(colon) نام دارد، حاوی مقدار زیادی از کلنی های باکتری ها، و اجزای بسیار مختلف آنهاست.

در اینجا برای مثال باکتری های لاکتوباسیل، بی هوازی هستند تا بتوانند با شرایط کمبود اکسیژن راحت تر وفق پیدا کنند. از طرف دیگر باکتری های نزدیک به معده هوازی هستند.

تذکری در رابطه با مصرف زیاد پروبیوتیک ها

مدت هاست که شنیده ایم ، دریافت میزان مشخصی از میکروارگانیسم های خاص( به نام پروبیوتیک)، با تاثیر بر روده، می تواند برای سلامتی انسان سودمند باشد. این پروبیوتیک ها به منظور کم کردن بیماری های معده ای روده ای، و روش های درمان متخصصین بالینی، به شکل روز افزون مورد توصیه قرار می گیرند.

لاکتوباسیلوس(Lactobacillus) و بیفیدوباکتریوم(Bifidobacteriumجزء معمول ترین پروبیوتیک ها هستند.

در آمریکا، پروبیوتیک ها جزء مکمل های غذایی دسته بندی می شوند و محصولات آنها به عنوان دارو، مجوز سازمان غذا و دارو ندارند.

در حال حاضر پروبیوتیک های تجاری زیادی در دسترس است و به اشکال مختلفی عرضه می شود مانند «قرص های خشک و فریز شده»، طعم دهنده هایی که می توان در نوشیدنی ها استفاده کرد و ماست.

سازندگان پروبیوتیک، محصولات خود را در آزمایشگاه ها مورد آزمایش قرار می دهند اما تا کنون آنها به طور دقیق درباره ی منافع یا مضرات استفاده ی همزمان چند نوع پربیوتیک، تحقیقی انجام نشده است.

تا کنون نظریه هایی در رابطه با مشکلاتی که ممکن است پروبیوتیک ها ایجاد کنند، ارائه شده است. برای مثال پروبیوتیک ها ممکن است بر حرکت غذا در طول معده و روده تاثیرگذار باشند. افرادی که برای کاهش اسید معده از مواد مخدر یا دارو استفاده کرده اند نیز این مشکل را تجربه کرده اند.

درکتر رائو یاداور می شود که پروبیوتیک برای برخی افراد در شرایط خاص، می توانند سودمند باشند مثلا پس از استفاده از آنتی بیوتیک ها، به تجدید ذخایر باکتری های روده کمک می کنند. اما به هرحال باید به اعتدال توجه داشت و در مصرف سودمندترین مواد نیز زیاده روی نکرد.

 آزمایشی برای نشان دادن تاثیر بر افرادی با روده های سالم

تمام کسانی که تجربه ی مشکلات گفته شده را داشتند، شاید همچنان به دنبال دلایل دیگری برای علائم بیماری شان باشند. همچنین آنها به محققان در رسیدن به جواب سوالاتشان در رابطه با علائم، استفاده از پروبیوتیک ها، مصرف ماست و عادت های غذایی خاص کمک می کنند.

محققان دریافتند که افرادی که به مغز مه آلود مبتلا هستند، دچار مشکلی به نام کمبود رشد باکتری های روده ای(SIBO) می شوند. به بیان دیگر، بخش کوچکی از روده با باکتری های مورد نیاز برای سلامت فردی، در ارتباط خواهد بود.

آنها همچنین دریافتند که سه چهارم افرادی که مبتلا به مغز مه آلود هستند، نسبت به یک چهارم باقی مانده ، سطح بیشتری از اسید دی لاکتات را در خونشان خواهند داشت.

مطالعات دیگر نشان دهنده ی این موضوع است که پروبیوتیک ها ممکن است سبب تولید بیش از حد اسید دی لاکتیک شده و در نتیجه باعث بروز علائم مغز مه آلود در افرادی که مبتلا به سندرم کوتاهی روده هستند، شود. کوتاهی روده باعث می شود که روده نتواند کربوهیدرات ها را به خوبی هضم کند.

زمانی که کربوهیدرات ها به درستی هضم نشوند، نشان دهنده ی مشکل کمبود رشد باکتری های روده ای(SIBO) خواهد بود و در نتیجه سطح اسید دی لاکتیک بالا خواهد رفت.

دکتر رائو می گوید که این مطالعه نشان دهنده ی تاثیر پروبیوتیک ها بر افرادی با روده های سالم است. که رابطه ی بین پروبیوتیک ها با مغز مه آلود،SIBO و سطح بالای اسید دی لاکتیک را نشان می دهد.

«پروبیوتیک ها باید به عنوان دارو استفاده شوند، نه مکمل غذایی»