افزایش خطر سرطان روده توسط باکتری خاصی در روده

افرادی که نوع خاصی از باکتری را در روده خود دارند، ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان روده باشند.

در اولین مطالعه برای استفاده از تکنیکی به نام تصادفی‌سازی مندلی (Mendelian randomization) برای بررسی نقش باکتری در ایجاد سرطان روده، محققان شواهدی از حضور نوعی باکتری غیر طبقه‌بندی‌شده از گروه باکتری‌های باکتریادالس (Bacteroidales) یافتند که خطر ابتلا به سرطان روده را 2 تا 15% افزایش می‌دهد.

این بدان معناست که به‌طور متوسط افراد دارای این باکتری در روده خود، در مقایسه با دیگران، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان روده هستند. محققان با استفاده از روش تصادفی‌سازی مندلی توانستد نقش این باکتری‌ها را در ابتلا به این بیماری کشف کنند.

در این حالت، میکروبیوم  جامعه‌ای میکروارگانیسم‌هایی است که به‌طور طبیعی در بدن رخ می‌دهد. شواهد نشان می‌دهد که ترکیب میکروبیوم  در سلامت انسان و حساسیت بدن به بیماری نقش دارد.

میکروبیوم  روده انسان، که تقریباً از سه تریلیون باکتری تشکیل‌شده است، به هضم غذا کمک می‌کند و در برابر عفونت‌ها از آن محافظت می‌کند. این امر توسط ترکیب ژنی افراد و محیط آن‌ها تعیین می‌شود، پس برای هر شخصی منحصربه‌فرد است. همچنین در طول زندگی فرد تقریباً ثابت می‌ماند، مگر اینکه تحت تأثیر عوامل دیگر همچون آنتی‌بیوتیک‌ها، بیماری یا تغییر رژیم غذایی قرار بگیرد.

هدف از این مطالعه این بود که آیا تغییر در میکروبیوم  انسان، مانند تعداد باکتری‌ها یا تعداد انواع مختلف باکتری‌ها، بر سرطان روده تأثیر دارد یا خیر. بسیاری از مطالعات انجام‌شده روی موش‌ها و انسان‌ها ارتباطی را بین میکروبیوم  روده و سرطان روده نشان داده‌اند اما تعداد کمی از آن‌ها شواهد قانع‌کننده‌ای برای علیت ارائه داده‌اند.

تصادفی‌سازی مندلی از آنالیز آماری پیچیده‌ی داده‌های جمعیت‌های بزرگ استفاده می‌کند تا شواهدی برای علت و معلولی ارائه دهد، به‌جای آنکه تنها وجود ارتباط را بررسی کند.

با استفاده از تصادفی‌سازی مندلی، محققان از تفاوت‌های طبیعی ژنتیکی و ارثی افراد به‌طور تصادفی استفاده می‌کنند که سطح باکتری‌های موجود در روده را تغییر می‌دهد به‌طوری‌که به آزمایشی تصادفی شباهت دارد. با این اطلاعات محققان می‌توانند درصد خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را در افراد با ترکیب ژنتیکی متفاوت و همچنین میکروبیوم  مختلف بررسی کنند.

محققان دریافتند که تنوع ژنتیکی در جمعیت در قسمت‌های خاصی از ژنوم، به وجود یا مقادیر متغیر 13 نوع باکتری روده ربط دارد. همچنین افراد با نوعی باکتری طبقه‌بندی نشده از گروه باکتریادالس در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان روده، نسبت به سایر افراد، هستند.

دانشمندان از روش تصادفی‌سازی مندلی به‌طور روزافزون استفاده می‌کنند تا با آنالیز ارتباطات ژنتیکی بین بیماری و عوامل خطر، شواهدی برای عوامل خطر سببی ارائه دهند. این مطالعه یکی از اولین مطالعاتی است که از این روش استفاده می‌کند تا دلایل ارتباطات بدیهی و پذیرفتنی – اما تا حد زیادی تائید نشده – بین میکروبیوم  و سرطان روده را بررسی کند.

منبع: موسسه ملی تحقیقات سرطان

لینک آگهی های پین پست