هرآن چیز که لازم است در رابطه با نقرس بدانید (بخش دوم)

دلایل

نقرس  به دلیل زیاد بودن اوریک اسید در خون یا هایپریوریسمیا، ایجاد می شود. اوریک در طول شکسته شدن پورین ها در بدن تولید می شود ، پورین ها ترکیبات شیمیایی ای هستند که به مقدار زیاد در غذاهای خاصی مانند گوشت، مرغ و غذاهای دریایی یافت می شوند.

به طور طبیعی، اوریک اسید در خون محلول است  و بوسیله ی کلیه ها درون ادرار، از بدن دفع می شوند. در صورتیکه مقدار زیادی اوریک اسید وجود داشته باشد، و یا به اندازه ی کافی دفع نشود، می تواند رسوب کرده و به شکل سوزن هایی کریستال مانند سبب تحریک التهاب و درد مفاصل  و بافت های اطراف آن شود.

فاکتورهای خطر

فاکتورهای زیادی وجود دارد که زیاد بودن اوریک اسید در خون و در نتیجه نقرس  را افزایش می دهد:

سن و جنسیت: مردها نسبت به زنان اوریک اسید بیشتری تولید می کنند، به نظر می آید که سطح اوریک اسید خانم ها بعد از یائسگی، به اندازه ی مردان می شود.

ژنتیک: سابقه خانوادگی نقرس ، سبب افزایش شانس ابتلا به آن می گردد.

سبک زندگی: مصرف الکل سبب مداخله در دفع اوریک اسید از بدن می شود. مصرف زیاد پورین ها نیز سبب افزایش میزان اوریک اسید در بدن می شود.

برخورد با سرب: روبرویی با سرب می تواند با برخی موارد نقرس  در ارتباط باشد.

دارودرمانی: برخی داروهای خاص سطح اوریک اسید را در بدن افزایش می دهد، آن ها شامل ضد ادراری ها و داروهای حاوی سالسیلات.

وزن: داشتن وزن زیاد، به دلیل افزایش حجم بافت بدن،خطر ابتلا به نقرس  را افزایش می دهد، که به آن معناست که در نتیجه ی سوخت و ساز بیشتر، اوریک اسید بیشتری نیز تولید می گردد. سطح بالای چربی بدن نیز سبب افزایش التهاب سیستمی می شود از آن جا که سلول های چربی سایتوکاین های پیش التهابی را می سازند.

تروما یا جراحی: که سبب افزایش خطر ابتلا می شود.

دیگر مشکلات سلامتی: نارسایی کلیه و دیگر مشکلات مربوط به کلیه می تواند توانایی بدن در حذف موثر محصولات زائد را کاهش دهد، که در نتیجه سبب افزایش سطح اوریک اسید می شود. دیگر شرایط مربوط به نقرس  شامل، فشارخون بالا، دیابت و غده تیرئید کم کار.

علائم

علائم نقرس  معمولا به طور ناگهانی در اواسط شب،ظاهر می شوند.

علائم کلی شامل درد شدید مفاصل است که سبب ناراحتی، التهاب و قرمزی می شود.

نقرس  به طور مکرر مفاصل بزرگ انگشت شست پا را تحت تاثیر قرار می دهد اما ممکن است زانوها، قوزک پا، آرنج ها، مچ ها و انگشتان را نیز هدف قرار دهد.

دردها می توانند تا جایی پیش بروند که بسیار مشقت بار شوند. یک سرباز قدیمی در بیمارستانی در بریمینگهام، گفت:

«من گلوله خورده بودم، له و لورده بودم،مجروح بودم و از یک هلیکوپتر بیرون افتاده بودم، اما هیچکدام از اینها با نقرس  قابل مقایسه نیست..»

عوارض جانبی

در برخی موارد، نقرس  می تواند سبب بروز شرایط جدی تری شود مانند:

سنگ کلیه: در صورتیکه کریستال های یورات در لوله ی ادراری تجمع یابند، ممکن است سبب بروز سنگ کلیه شوند.

نقرس  تکرار شونده: برخی افراد تنها یکبار عود کردن نقرس  را تجربه می کنند، دیگران ممکن است به طور مرتب آن را تجربه کنند، که سبب بروز آسیب تدریجی در مفاصل و بافت های اطراف آن خواهد شد.

انواع پیشگیری

سبک زندگی و رژیم های زیادی پیشنهاد می شود که در نتیجه از عود نقرس  و یا ابتلا به آن برای اولین بار پیشگیری می کند:

حفظ آب ورودی به بدن حدود 2 تا 4 لیتر در روز

خودداری از مصرف الکل

حفظ وزن سالم

درمان های خانگی

افراد مبتلا به نقرس ، با تعدیل رژیم غذایی شان می توانند عود نقرس  را مدیریت کنند. یک رژیم غذایی متعادل می تواند سبب کاهش علائم شود.

افراد مبتلا به نقرس  باید از مصرف غذاهای کم کربوهیدرات، خودداری کنند. ورود کم کربوهیدرات به این معناست که بدن قادر به سوزاندن مناسب ذخایر چربی نیست، که در نتیجه سبب افزایش زیرواحدهایی به نام کتون، درون بافت خونی می باشد.

این افزایش کتون می تواند در نتیجه بروز شرایطی به نام کتوزیز شود که سبب افزایش سطح اسید اوریک در خون می شود.

عدم استفاده از غذاهایی که دارای پورین زیاد است، از اهمیت بالایی برخوردار می باشد، زیرا می تواند زیاد نبودن اسید اوریک در خون را تضمین نماید. در ادامه فهرستی از غذاهای دارای پورین زیاد آورده شده است:

ماهی ها

مارچوبه

گوشت گاو

مغزیجات

دانه ها و نخودهای خشک

گوشت

آبگوشت

شاه ماهی

جگر

ماهی خال مخالی

قارچ

ساردین

حلزون

نان های شیرین

اگرچه خودداری از مصرف این غذاها دارای اهمیت است، اما غذاهای سرشار از پورین خاصی یافت شده اند که خطر ابتلا به نقرس  و یا تحریک علائم آن نمی شوند.

مارچوبه، دانه های روغنی برخی غذاهای گیاهی و قارچ منابع پورین هستند اما تحقیقات نشان داده است که این مواد، حمله ی نقرس  را تحریک نکرده و سطح اسید اوریک را افزایش نمی دهد.

مطالعات اپیدمولوژِی متنوعی انجام شده که نشان می دهد گیاهان سرشار از پورین، تمام حبوبات، دانه ها و بقولات و میوه های با شکر کم، قهوه و مکمل ویتامین C، خطر ابتلا به نقرس  را کاهش می دهند، در حالیکه گوشت قرمز، مشروبات حاوی فروکتوز و الکل سبب افزایش خطر می شوند.

پیش از مصرف هرگونه مکمل، با پزشک خود مشورت نمایید.

نقش اسید اوریک در ابتلا به نقرس  کاملا مشخص و قابل درک است. در نتیجه ی این مطالعات و داروهای در دسترس، نقرس  نوع کاملا قابل کنترل آرتریت می باشد.