علت کلسترول بالا چیست؟ (بخش اول)

کلسترول  هم مفید است و هم می تواند مضر باشد. به میزان طبیعی، کلسترول  برای بدن یک جزء ضروری است.به هر حال، در صورتیکه غلظت آن در بدن خیلی بالا برود، می تواند زنگ خطری برای ابتلا به بیماری های قلبی باشد.

کلسترول  در تمام سلول های بدن وجود دارد و دارای عملکردهای طبیعی مهمی از جمله هضم غذاها، ساخت هورمون، ساخت ویتامین دی، می باشد. کلسترول  به طور کلی توسط بدن ساخته می شود اما می تواند از طریق تغذیه نیز وارد بدن شود. کلسترول  شبیه چربی و موم می باشد.

کلسترول  به دو دسته تقسیم می شود، تراکم کم (LDL) که کلسترول  بد نیز نامیده میشود، و تراکم بالا(HDL) که کلسترول  خوب نامیده می شود.

در این مقاله، ما نقش کلسترول  را شرح خواهیم داد. همینطور دلایل کلسترول  بالا، علائم، درمان و پیشگیری های آن را نیز مورد مطالعه قرار خواهیم داد.

نکات کلی در رابطه با کلسترول

کلسترول  جزء ضروری ای است که توسط بدن ساخته می شود اما می تواند به کمک محصولات جانوری نیز وارد بدن شود.

مهم ترین فاکتورهای خطرناک برای افزایش کلسترول ، سبک زندگی شامل رژیم غذایی و تحرک می باشد.

معمولا بالا بودن کلسترول  علامت خاصی ندارد

در صورتیکه تغییر سبک زندگی تاثیر بر کاهش کلسترول  نداشت یا سطح کلسترول  بیش از حد بالا بود، می توان از داروهای کاهنده ی چربی مانند استاتین استفاده کرد.

کلسترول  چیست؟

کلسترول  ماده ای برپایه ی روغن است که نمی تواند با خون که پایه ی آب دارد مخلوط شود. این ماده بوسیله ی لیپوپروتئین در بدن جابجا می شود.

دو نوع از لیپوپروتئین ها کلسترول  ها را جابجا می کنند:

لیپوپروتئین با غلظت پایین (LDL) :کلسترول ی که بوسیله ی این نوع حمل می شود، با عنوان کلسترول  بد یا مضر شناسایی می شود.

لیپوپروتئین با غلظت بالا (HDL): کلسترول ی که بوسیله ی این نوع حمل می شود، با عنوان کلسترول  خوب یا مفید شناسایی می شود.

کلسترول  چهار عملکرد اولیه دارد، که بدون هرکدام از اینها ما دیگر قادر به ادامه ی حیات نخواهیم بود، اینها شامل:

شرکت در ساختار دیواره ی سلول

تشکیل اسید صفرا در روده

کمک به بدن در ساخت ویتامین D

بدن را قادر می کند تا هورمون های خاصی را بسازد

دلایل کلسترول  بالا

کلسترول  بالا نشانه ایست بر بیماری قلب و دلیل حمله ی قلبی می باشد. بالا بودن کلسترول  در نهایت سبب بسته شدن سرخرگها می شود، که به آن آترواسکلوروزیس می گویند. در این بیماری پلاک ها سبب مشکل در جریان یافتن خون می شود.

کاهش مصرف چربی در رژیم غذایی می تواند به مدیریت سطح کلسترول  کمک کند.  به خصوص محدود کردن مواد زیر می تواند کمک کننده باشد:

کلسترول  محصولات جانوری مثل گوشت و پنیر

چربی های اشباع که در برخی گوشت ها، لبنیات، شکلات، نان ها، مواد سرخ شده و فراورده های غذایی و جود دارد.

چربی های ترانس که در برخی غذاهای سرخ شده و فراوری شدن یافت می شود.

داشتن و اضافه وزن یا چاقی مفرط می تواند سبب افزایش سطح کلسترول  بدن خون شود. عوامل ژنتیکی نیز می تواند با سطح بالای کلسترول  خون در ارتباط باشد. بیشتر سطح بالای کلسترول  بد خون به طور ارثی در خانواده ها با نام هایپرکلسترول میا وجود خواهد داشت. سطح غیرطبیعی کلسترول  همچنین می تواند سبب بروز شرایط دیگری از جمله موارد زیر شود:

دیابت

بیماری های کلیه و کبد

سندرم تخمدان پلی کیستیک

بارداری و دیگر شرایطی که سبب افزایش هورمون در بانوان می شود

غیرفعال شدن غده ی تیروئید

داروهایی که سبب افزایش کلسترول  بد (LDL) می شوند، کلسترول  خوب (HDL) را کاهش می دهند ( مانند پروجستین، آنابولیک استروئید و کورتیکواستروئید)

علائم کلسترول  بالا

داشتن کلسترول  بالا، خطر درگیری با دیگر شرایط و مشکلات را افزایش داده و خود به تنهایی علامت و نشانه ای ندارد. در آزمایشات خون معمول، کلسترول  بالا به طور مشخص قابل توجه نیست و به همین دلیل می تواند تهدیدی خاموش برای حمله ی قلبی و سکته باشد.

کلسترول  در غذاها

طی گزارشی از مرکز سلامت هاروارد، 11 ماده ی غذایی به عنوان کاهنده ی کلسترول ، به طور فعال سبب کم شدن سطح کلسترول  می شوند:

جو دوسر

حبوبات

دانه های روغنی

بادمجان و بامیه

بادام زمینی

روغن های گیاهی مثل کانولا و آفتاب گردان

میوه ها مانند سیب، مرکبات، توت فرنگی و انگور

سویا و غذاهای بر پایه سویا

ماهی چرب به خصوص سالمون، تون و ساردین

غذاهای سرشار از فیبر