آیا لازم است نگران آنفلوانزای H5N1 پرنده بود؟ (بخش اول)

آنفلوانزای اویان یا پرنده اشاره به گروهی از عفونت ها بیماری زا دارد که به دلیل ویروس آنفلوانزا ایجاد می شوند که پرندگان را عفونی و بیمار می سازد. یکی از زیرگروه های آنفلوانزای پرنده، H5N1  می باشد.

H5N1 یک عفونت شدید با میانگین بالای مرگ و میر است.

این عفونت برای اولین بار در سال 2003 گزارش شد.

و بعد از آن بیش از 700 مورد دیگر نیز گزارش شد. در مناطقی مانند آفریقا، آسیا و اروپا. بیش ترین تعداد در اندونزی، ویتنام و مصر بود.

بیش ترین مورد بروز H5N1  اخیرا در مالزی گزارش شد. که باعث مرگ تعدادی از مرغ ها شده بود اما نمونه های انسانی از آن گزارش نشده بود.

سرایت این بیماری به انسان ها آسان نیست، اما این حالت در 60 درصد مواقع کشنده بوده است.

توضیحات کلی در رابطه H5N1  پرندگان

در ادامه به بخشی از ویژگی های آنفلوانزای پرندگان می پردازیم و جزئیات بیشتر را در ادامه ی مقاله بررسی خواهیم کرد.

آنفلوانزای اوین بر پرندگان اثر میگذارد. در برخی موارد می تواند به انسان ها نیز منتقل شود.

این بیماری در 60 درصد از موارد کشنده است.

علائم شامل خون در خلط، تب شدید، سردرد و ناراحتی معده می باشد. روند تشدید این بیماری بسیار سریع خواهد بود.

داروهای ضدویروسی می تواند به کاهش احتمال خطر این بیماری و کاهش علائم بیماری کمک کند.

متاسفانه این بیماری در بین افراد قابل سرایت است.

H5N1 چیست؟

نوعA آنفلوانزای ویروسی سبب بروز آنفلوانزای H5N1 پرنده می شود.

H5N1 تعدادی از گونه های پرندگان را تحت تاثیر قرارمی دهد. و بیشتر در پرندگان مزارع گزارش شده است مانند، مرغ، غاز، بوقلمون و اردک.

در سال 2015 در ایالات متحده این بیماری در اردک های وحشی یافت شد . و این بیماری همینطور در خوک ها، گربه ها، سگ ها، سمور و شیر وببرهای مستعد نیز ایجاد می شود.

این ویروس به راحتی در بین پرندگان از طریق آب دهان، مدفوع و غذا منتقل می شود. آن ها همینطور می توانند این ویروس را از طریق سطوح آلوده مانند قفس و دیگر ابزار دریافت کنند.

بیشتر افرادی که به این ویروس مبتلا شده اند به طور مستقیم به حیوان آلوده، و یا ابزاری که آلوده به این ویروس بوده است تماس داشته اند.

تا به حال، به ندرت گزارشی از سرایت انسان به انسان وجود داشته است به هرحال اگر H5N1 ایجاد یک جهش کند می تواند به شکل همه گیر از فردی به فرد دیگر منتقل شود.

علائم

فردی با H5N1 می تواند علائم بسیار جدی را نشان دهد.

دوره ی نهفتگی این بیماری از 2تا 8 روز بوده و می تواند تا 17 روز نیز ادامه داشته باشد و این در رابطه با آنفلوانزاهای فصلی انسان بین 2 تا 3 روز خواهد بود.

شروع علائم شامل تب بالا بیشتر از 38 درجه ی سانتی گراد، علائم مربوط به کاهش توان تنفس و در بعضی مواقع افزایش حساسیت مجاری تنفسی خواهد بود.

نشانه هایی که در ادامه خواهیم گفت دیگر علائم این بیماری هستند:

سرفه و در بعضی مواقع به صورت سرفه ی خشک

صدای اسب

تب بالا، بیشتر از 38 درجه سانتی گراد

آبریزش و یا گرفتگی بینی

درد استخوان، مفاصل و ماهیچه ها

خون ریزی بینی

درد قفسه ی سینه

احساس سرما و لرز

احساس خستگی مفرط

سردرد

کمبود اشتها

خواب دشوار

مشکل معده، بعضی اوقات اسهال

خون ریزی دهان

خلط خونی

برخی از بیماران علائم پنومونیا و سختی تنفس را نیز نشان میدهند. این علائم در حدود 5 روز بعد از اولین علامت ظاهر می شوند.

علائم بیماران می تواند به سرعت تشدید شود و منجر به بروز پنومونیا، نارسایی اندام های مختلف و مرگ شود.

دلایل

افراد می توانند پس از برخورد با پرندگان عفونی، دچار عفونت و بیماری شوند.

موارد زیر با بیماری انسان در ارتباط می باشد:

لمس و برخورد با پرندگان عفونی

لمس و یا تنفس هوایی که پرنده ی عفونی در آن جا حضور داشته است.

استفاده از گوشت های عفونی در پخت غذا

ذبح گوشت های عفونی

دستکاری پرندگان برای فروش

رفتن به فروشگاه هایی که پرنده ی زنده می فروشند.

خوردن گوشت پخته و یا تخم آن ها سبب بروز عفونت نمی شود.

به هر حال مردم باید گوشت را قبل از خوردن در دمای حداقل 165 درجه فارنهایت و یا 74 درجه سانتی گراد پخته شود و زرده و سفیده ی تخم آن ها هر دو باید به خوبی پخته شده باشد.

آبی که در اطراف پرندگان هست نیز می تواند حاوی ویروس باشد و آن ها می توانند غذا، ابزار، وسایل، کفش ها، لباس ها، روغن، خاک و آب رانیز آلوده کند. پا و بدن حیوانات نیز می توانند حامل H5N1  باشد.