
عدم مقاومت غذایی چیست؟ (بخش اول)
عدم مقاومت غذایی همچنین با عنوان حساسیت شدید به غذاهای فاقد ایمونوگلوبینE و یا حساسیت شدید به غذاهای غیرحساسیتزا، که نشاندهندهی هضم دشوار برخی مواد غذایی است. جا دارد که اشاره کنیم، عدم مقاومت غذایی با حساسیت غذا تفاوت دارد.
حساسیت غذایی، سیستم ایمنی را تحریک می کند، در حالیکه عدم مقاومت غذایی چنین نیست. افرادی که بعد از خوردن غذاهای خاص از مشکلات گوارشی رنج میبرند، این سیستم ایمنیشان نیست که واکنش نشان میدهد( واکنش هیستامین نیست).
غذاهایی که معمولا سبب ایجاد عدم مقاومت غذایی میشوند شامل محصولات پروتئینی، دانههای حاوی گلوتن و غذاهایی که سبب ایجاد گاز روده میشوند مانند لوبیا و کاهو.
اطلاعات کلی در رابطه با عدم مقاومت غذایی
در اینجا نکاتی کلیدی در رابطه با عدم مقاومت غذایی مطرح می کنیم. و در ادامهی مقاله به جزئیات و اطلاعات بیشتر میپردازیم.
علائم عدم مقاومت غذایی نسبت به حساسیت، در زمان طولانیتری ظاهر میشوند.
علائم متنوع هستند و میتوانند شامل، میگرن، سرفه و دلدرد باشد.
بعضی عدم مقاومتهای غذایی، به علت کمبود بعضی آنزیمهای خاص است
علائم
در آلرژی تنها مقدار کمی از آلرژن علائم را ایجاد میکند، مانند بادام زمینی. در حالیکه در عدم مقاومت غذایی، مقدار کم ماده، تاثیر قابل توجهی ندارد.
معمولا اولین واکنشها چند ساعت پس از ورود غذا یا ترکیب ایجاد شده و تا ساعت ها یا روزها باقی می مانند.در بعضی موارد علائم برای از بین رفتن، به ۴۸ ساعت زمان نیاز دارند.
بعضی از افراد نمیتوانند نسبت به غذاهایی خاص مقاومت نشان دهند و این کار را برای پزشکان را سختتر می کند تا بتواند بین مقاومت غذایی و یک بیماری مضمن، تشخیص درست بدهند. تشخیص اینکه دقیقا چه ماده و غذایی، ایجاد چنین واکنشی را میکند،نیز به زمان نسبتا زیادی نیاز دارد.
در ادامه علائم شایع عدم مقاومت غذایی را ذکر خواهیم کرد:
نفخ
میگرن
سردرد
سرفه
آبریزش بینی
احساس بیماری کردن
درد معده
تحریک پذیری روده
کهیر
علتها
عدم تحمل غذایی ممکن است دلایل زیادی داشته باشد و ما در ادامه به برخی از این علل می پردازیم.
نبود یک آنزیم
برای هضم کامل مواد غذایی، وجود آنزیم ها ضروری است. در صورتیکه بعضی از این آنزیم ها حضور نداشته و یا آسیب دیده باشند، ممکن است سبب اختلال در هضم شوند.
افرادی که به لاکتوز عدم مقاومت دارند، به مقدار کافی آنزیم لاکتاز ندارند، لاکتاز آنزیمی است که قند شیر را(لاکتوز) میشکنند و به ملکول های کوچکتر تبدیل کرده به شکلی که بدن بتواند آنرا شکسته و در روده جذب کند. در صورتیکه لاکتوز در مجرای روده باقی بماند، میتواند سبب اسپاسم، دلدرد، حالت تهوع، اسهال و نفخ شود.
افرادی که به پروتئین شیر حساسیت دارند، برخی علائم مشترک با عدم مقاومت لاکتوز دارند، و این دلیل آن است که چرا گاهی مواقع عدم مقاومت لاکتوز به اشتباه آلرژی تشخیص داده میشود.
محققان دریافتند که عدم مقاومت فروکتوز در کودکان مشکل شایعی است که با درد شکمی همراه است.
تمام غذاها برای هضم مناسب به حضور آنزیمها نیاز دارند. و نقص آنزیمی شایعترین دلیل عدم مقاومت غذایی است.
علتهای شیمیایی عدم مقاومت غذایی
مواد شیمیایی خاص در غذاها و نوشیدنیها میتوانند سبب ایجاد مقاومت شوند، شامل آمینها در بعضی پنیرها و کافئین موجود در قهوه، چای و شکلات. بعضی افراد نسبت به سایرین به این مواد حساسیت بیشتری دارند.
۳)مسمومیت غذایی- توکسین
بعضی غذاها مواد شیمیایی طبیعی دارند که میتوانند بر بدن انسان تاثیر سمی داشته باشند، که سبب بروز اسهال، حالت تهوع و استفراغ شود.
لوبیاهای نیم پخته دارای آفلاتوکسین هستند که می تواند سبب ناراحتی های گوارشی زیادی شود. لوبیاها و حبوباتی که کامل پخته شدهاند دارای توکسین نیستند. بعضی افراد از اینکه چرا بعد از مصرف حبوبات بدنشان واکنش نشان میدهد ولی بعضی دیگر خیر،متعجب میشوند.
۴)واکنش طبیعی هیستامین در بعضی غذاها
بعضی غذاها، مانند ماهی که به طور صحیح ذخیره نشده اند، میتوانند سبب تجمع هیستامین و ایجاد فساد شوند. شماری از مردم به طور مشخص به این رخداد طبیعی هیستامین حساسیت دارند و باعث افزایش جوش پوستی، گرفتگی عضلهی شکم، اسهال، استفراغ و حالت تهوع میگردد.
اغلب علائم شبیه به آنافیلاکسیس است( یک واکنش حساسیتی شدید)
۵) سالسیلات در بسیاری از غذا ها وجود دارد